Kam s ní, tedy s lahví luxusního alkoholu? Ukážeme si, že správně archivovat kvalitní whisky či rum je snadné. Stačí dodržovat několik základních rad.

Investiční alkohol vhodný k archivaci

Našli jste svou vyvolenou? Upřímně vám blahopřejeme, společná pouť ale teprve začíná. Ne, dnes se nebudeme bavit o našich drahých polovičkách, řeč bude o správné archivaci kvalitního rumu a whisky. Ačkoli je volba té správné lahve prvním a zdaleka nejdůležitějším krokem při investování do alkoholu, i řádné skladování a opečovávání lahví nese lví podíl na zhodnocení vkladu. Jste na správném místě, náš blog je tu od toho, aby vás celým investičním procesem provedl.

Investice do alkoholu, to je nejen rum a whisky. Avšak jsou to právě tyto dva druhy nápojů, které ve světě investičního alkoholu hrají prim. Rum a whisky tedy budou i hlavním předmětem dnešního článku, v němž si ukážeme, že správně archivovat ušlechtilé nápoje může úplně každý investor.

Whisky k archivaci

Co mají krom luxusního obsahu společného lahve s investiční whisky? Obvykle mají korkový uzávěr. Je-li tomu tak i v případě vaší vyvolené lahve, vždy ji ukládejte nastojato. V horizontální poloze může agresivnější alkohol korek v průběhu času narušit. Vertikální uložení řeší i nižší těsnost korkových uzávěrů, které jsou konstruovány na vícenásobné použití.

Při dozrávání v dubových sudech se z whisky odpařuje takzvaný andělský podíl. S určitým úbytkem obsahu musí investor počítat i při dlouhodobém skladování samotné lahve. Odpařování lze předejít zavoskováním uzávěru, to však narušuje vzhled lahve. Druhou variantou je pečlivé potažení hrdla přilnavou fólií. Anebo také přesun do prostorů s nižší teplotou. V chladnějším prostředí je odpařování nižší, narůstající vlhkost však může poškodit cennou etiketu. Aby byla lahev zachována v co nejdokonalejší podobě, musí sběratelé a investoři pečlivě zvolit kompromis. Jednou z možností je uložení lahve do vzduchotěsného obalu.

Investiční whisky určitě ochraňte před vlivem ultrafialového záření. To dlouhodobě rozkládá některé pigmenty a může tak promluvit do barvy nápoje. Přirozeným zdrojem UV záření je slunce a pomoc je tudíž snadná: neprůhledná skříň, původní krabice, uzavřený obal. V ideálním případě pak trezor, jenž vaši investici ochrání nejen před nežádoucími fyzikálními vlivy.

Archivace rumu

Destilátům všeobecně, tedy i whisky a investičnímu rumu, vadí především neustálé střídání teplot. Odoláte-li pokušení mít jistě krásné lahve neustále na očích, z obývacích pokojů či pracoven s topením a okny je raději přesuňte do stálého prostředí. Pak budete mít z poloviny vyhráno, na rozdíl od vína totiž tyto ušlechtilé nápoje nevyžadují žádné speciální podmínky.

Trvanlivost whisky a trvanlivost rumu

Obrovskou výhodou je prakticky neomezená trvanlivost rumu a whisky. Bavíme se samozřejmě o uzavřených lahvích, právě takové jsou pro investory relevantní. Až v okamžiku otevření lahve se spustí proces oxidace a začne se měnit chuť a struktura nápoje – čím více kyslíku v lahvi, tím rychlejší tento proces je. Investoři se však nepokládají odvěkou otázku, zda je jejich láhev z poloviny plná či z půlky prázdná.

Lahve uložené ve vzpřímené poloze jsou neblahých účinků oxidace spolehlivě ušetřeny. Sluší se však podotknout, že destiláty zrají pouze v sudech a ne v lahvích. Jen délka pobytu v dubových barelech určuje stáří whisky; 15letá skotská zůstane navždy 15letou skotskou, i kdyby ve vašem domácím archivu odpočívala další půl století. I díky našim základním radám však víte, že skladovat i ty nejluxusnější investiční lahve po 50 let je vlastně hračka.