Investice do whisky? Že Vám to nic neříká? Tak právě pro Vás jsme připravili tento článek.
Cena whisky (nebo whisky v závislosti na tom, ve které části světa se nacházíte) v posledních letech raketově vzrostla, protože se o její pití začalo zajímat více spotřebitelů. To vedlo k tomu, že někteří příznivci whisky si vytvořili zásoby cenné whisky, aby si ji někdy v budoucnu mohli vychutnat.

Zatímco většina milovníků whisky sbírá whisky z lásky k ní, stále více lidí investuje do sběru whisky, aby dosáhli zisku.

Kromě hromadění lahví whisky s vysokou hodnotou investoři nakupují desítky sudů whisky, které zrají a poté se ziskem prodávají. V některých případech také přímo investují do svých oblíbených palíren.

Je ale whisky skutečně dobrou finanční investicí? V tomto příspěvku se blíže podívám na to, jak si whisky stojí jako investiční produkt, a identifikuji některá klíčová rizika, která s tím souvisí.

Investice do whisky

Investice do alkoholu nejsou v žádném případě novým trendem. Lidé investují do vína po mnoho stovek let, přičemž některé extrémně vzácné lahve vína dosahují až 550 000 USD .

Whisky se kupuje a prodává stejně dlouho, ale trh s whisky je v posledních letech mnohem aktivnější.

Někteří analytici trhu s whisky se domnívají, že cena whisky rychle vzrostla kvůli poptávce z Číny. Čínští kupci často hromadí zásoby drahé whisky a používají ji jako dárek pro obchodní partnery.

Spotřebitelé mají také větší zájem o vyzkoušení vzácných whisky, než tomu bylo dříve

TIP

Pokud chcete začít s investicí do whisky a nakoupit u českých eshopů, tak doporučujeme portály, kde naleznete značkový alkohol a nebo alkohol v akci. Využít rovněž můžete největší tržiště alkoholu v ČR a SK, které se jmenuje Alkobazar.cz
A nebo se podívejte, kde mají whisky v akci.

Existují tři hlavní možnosti, jak investovat do whisky:

  • Investice do lahví cenné whisky
  • Investice do zrání whisky
  • Investice do lihovaru

Každá investiční možnost má určité výhody a nevýhody, o které se podělím níže:

INVESTICE DO LAHVÍ CENNÉ WHISKY

Nejzřejmějším způsobem, jak začít investovat do whisky, je nákup vysoce hodnotných sběratelských whisky. Investoři jednoduše skladují tyto cenné lahve několik let, jak se jejich hodnota zvyšuje, a poté jsou prodávány se ziskem.

Primární výzvou této investiční strategie je výběr whisky, které se vyplatí investovat. Většina investorů do whisky bude hledat lahve, které jsou extrémně vzácné, protože jejich nedostatek velmi rychle zvýší jejich hodnotu. Často budou hledat limitované edice nebo láhve, které pocházejí z „tichých lihovarů“ – což jsou lihovary, které skončily.

Primárním faktorem, který je třeba zvážit, je sběratelství láhve . Sběratelé whisky budou hledat lahve, které pocházejí od vyhledávané značky.

Konkrétní whisky bude také muset být kvalitní. Pokud je whisky průměrná nyní, bude stále průměrná za 10 let, takže její hodnota příliš neporoste (pokud vůbec). Proto se mnoho investorů drží známých a vysoce ceněných značek skotské whisky, jako jsou Macallan, Highland Park, The Balvenie, Glenmorangie, Ardbeg a Bowmore.

Jedním z hlavních problémů spojených s investováním do lahví whisky je to, že může být obtížné získat některé extrémně vzácné whisky. To je důvod, proč se mnoho vážných investorů účastní veletrhů a rozvíjí vztahy s majiteli lihovarů a dalšími sběrateli.

Chcete-li začít, můžete navštívit jednoho z mnoha poskytovatelů vzácných whisky včetně The Whisky Exchange , Old and Rare Whisky nebo Rare Malt Whisky Company a nebo český Alkobazar.cz

Prodávají desítky whisky, které jsou dostatečně kvalitní, aby je bylo možné považovat za sběratelské. Rare Whisky 101 vytvořila rejstřík 100 nejcennějších whisky , který vám může poskytnout představu o tom, co trh aktuálně považuje za sběratelské pro skotskou whisky, americkou whisky a mnoho dalších z celého světa.

Nebo chcete-li skutečně posunout investování do whisky na další úroveň, podívejte se na whiskyinvestdirect.com .

Mají přímé vztahy s velkoobchodníky a poskytují obchodní platformu pro nákup a prodej whisky. Další informace naleznete v následujícím videu:

Jakmile se vám podaří získat nějaké vzácné whisky, které ocení svou hodnotu, jednoduše je uložíte na bezpečné místo a počkáte, až jejich hodnota vzroste.

JAK VELKÝ ZISK LZE DOSÁHNOUT?

Zisk z investic do whisky se dramaticky liší v závislosti na konkrétní whisky, kterou si koupíte, ale některé investice si vedou mimořádně dobře. Pokud byste si v roce 2015 koupili 18letý starý Macallan, stálo by to někde kolem 19 000 liber (25 000 $).

V roce 2016 měla stejná whisky cenu asi 46 000 liber (61 000 $) za láhev. To je mimořádný 142% nárůst jeho ceny, což je mnohem lepší návratnost než u většiny vín držených v tomto období. To je často více, než se vám podaří na burze. A rozhodně více, než když budete investovat do ETF.

RIZIKA INVESTICE DO LAHVOVÉ WHISKY

MUSÍTE ZNÁT SVOU WHISKY.

Pokud si kupujete whisky sami, musíte být velmi dobře informováni o tom, co kupujete. Budete se muset dozvědět o:

  • Různé lihovary
  • Vyráběné šarže
  • Dřevo použité v sudu
  • Spravedlivá tržní hodnota každé whisky
  • Jak moc se očekává zhodnocení v příštích letech a mnohem více.

Budete také potřebovat vědět, jak ověřit pravost whisky, kterou kupujete – zejména pokud pocházejí od jiných soukromých sběratelů. Padělky drahých whisky jsou vzácné, ale existují.

I když rádi pijete whisky a dobře znáte několik značek, možná nemáte hluboké znalosti oboru potřebné k investování do whisky tímto způsobem.

MŮŽE BÝT OBTÍŽNÉ ZÍSKAT NEJHODNOTNĚJŠÍ WHISKY ZA DOBROU CENU

Získat vzácné whisky, které zaručeně ocení svou hodnotu, není vždy snadné. Musíte používat různé přístupy a v mnoha případech budete potřebovat skvělé vyjednávací schopnosti. Také může být obtížné prodat svou whisky za cenu, se kterou jste spokojeni.

SKLADOVÁNÍ WHISKY JE RISKANTNÍ

Bezpečně uchovávat cenné whisky může být docela náročné. Budete potřebovat místo, které je bezpečné a má ideální prostředí pro skladování whisky (tmavé, chladné a teplotně stabilní). Podívejte se na článek: Jak správně archivovat kvalitní rum a whisky

Whisky může být ukradena, požár by ji mohl zničit, přírodní katastrofa by ji mohla poškodit. Je také notoricky obtížné získat pojištění whisky, které správně zhodnotí vaši investici.

ZAJIŠTĚNÍ NÁVRATU MŮŽE TRVAT DLOUHO

Může trvat několik let, než se vaše lahve dostatečně zhodnotí, aby se investice vyplatila.

INVESTICE DO ZRÁNÍ WHISKY

Investování do zrání whisky je zajímavou alternativou ke sbírání whisky po láhvi. Investoři koupí nedávno destilovanou whisky za velkoobchodní cenu a poté zaplatí za její uložení v sudu v celním skladu palírny. (Investice do sudu české whisky)

Nejviditelnější výhodou investice do whisky s tímto přístupem je, že některé whisky se mohou výrazně zlepšit, pokud jsou ponechány v sudu déle. Investor se může přesně rozhodnout, jak dlouho chce své sudy skladovat, než je prodá do palírny nebo naplní vlastní whisky.

Náklady spojené s tímto druhem investice zahrnují:

  • Whisky a sud
    Za whisky a sud, ve kterém se nachází, musí být palírně zaplacen předem poplatek.
  • Skladování
    Sud musí být při zrání skladován na bezpečném místě. Lihovary a skladovací společnosti budou účtovat nájemné, které pokryje náklady na skladování a pojištění.
  • Plnění
    do lahví Pokud stáčíte whisky do lahví, budou vám účtovány poplatky za získání vzorku v sudu, přesun sudu a jeho umístění do lahví. Budou také náklady na označování.
  • Různé daně
    Po cestě můžete očekávat, že zaplatíte několik daní včetně DPH a cla.

Několik společností nabízí služby zrání whisky, včetně Whisky Invest Direct a Arran Whisky .

JAK VELKÝ ZISK LZE DOSÁHNOUT?

Zisk se bude lišit v závislosti na kvalitě whisky, kterou jste vyrobili, a na aktuálních cenách nabízených na trhu. Investoři mají možnost prodat lihovaru, který by whisky obvykle používal ve směsném produktu, nebo si produkt sami stáčet do lahví pro maloobchodní prodej. Podle Whisky Invest Direct je čistá návratnost 4letého sudu po obchodování a nákladech na skladování vyšší než 50 %.

RIZIKA INVESTICE DO LAHVOVÉ WHISKY

KRÁDEŽ A ZTRÁTA

Existuje riziko, že vaše sudy budou během stárnutí ukradeny, ztraceny nebo zničeny ohněm. Ačkoli většina programů zrání whisky zahrnuje pojištění, nemusíte dostat zaplaceno, jakou měla whisky „skutečnou“ hodnotu od pojišťovací agentury, pokud je ukradena, ztracena nebo zničena.

ZRANITELNÝ TRŽNÍMI SILAMI

Je zcela možné, že se trh s whisky za pár let zhroutí. Možná bude k dispozici příliš velká nabídka nebo spotřebitelé přejdou na jiný produkt. To by mohlo výrazně znehodnotit vaše sudy.

KRACH SPOLEČNOSTI

Palírna, do které jste investovali, může zkrachovat a vaše sudy mohou být ztraceny likvidátorovi. Zatímco společnosti jako Whiskey Invest Direct mají zavedené postupy, jak tomu zabránit (sudy se vrátí investorům), ne všechny společnosti tak činí.

MOŽNÁ SI VYBÍRÁTE ŠPATNÉ WHISKY, JEJICHŽ HODNOTA NEROSTE

Výběr whisky ke koupi není vždy snadný. Pokud lihovar nevyrábí vysoce kvalitní lihoviny, možná neuvidíte výnosy, které jste očekávali.

whisky

INVESTICE DO WHISKY SPOLEČNOSTI

Poslední možností je investovat přímo do whisky společnosti. To je poměrně jednoduché, protože některé společnosti jsou kotovány na londýnské burze, včetně Diaego PLC , která vlastní Johnnie Walker, J&B, Bell’s, Buchanan’s, White Horse, Black & White, Vat 69 a Old Parr.

K dispozici je také burzovně obchodovaný fond (ETF), který se věnuje nákupu a prodeji společností, které vlastní lihovary . Fond kupuje společnosti jako Diego, Pernod Ricard (vlastníci Chivas Regal, Glenlivet a další) a Brown-Forman (který vlastní Jack Daniels). Protože je tento fond diverzifikován mezi několik společností, které vlastní několik lihovarů, snižuje se vaše riziko.

Jiné whisky společnosti mohou přijmout přímé kapitálové investice od investorů za podíl ve společnosti. Další zajímavou možností je investice do společnosti, která investuje do vzácné whisky. Jednou z takových společností je Single Malt Fund , která nakupuje a prodává vzácné skotské whisky. V současné době existuje několik těchto společností, což činí investice do vzácné whisky mnohem jednodušší vyhlídkou.

KOLIK PENĚZ MŮŽETE VYDĚLAT?

Jednoduše záleží na kvalitě společnosti, do které investujete. V minulém roce se společnosti Diageo PLC dařilo velmi dobře a investorům přinesla návratnost více než 24 %. Single Malt Fund tvrdí, že během období investičního kapitálu fondu poskytne průměrný čistý výnos 10 procent ročně.

Hlavní výhodou této formy investování je, že rozhodnutí necháváte na profesionálech — což snižuje vaše riziko. Nebudete muset vybírat, jakou konkrétní láhev whisky koupit nebo jak ji skladovat. Důvěřujete talentovaným lidem v palírně Glenlivet nebo palírně Buchanan, že budou pokračovat ve výrobě produktu, který lidé chtějí kupovat a prodávat se ziskem.

RIZIKA INVESTICE DO WHISKY SPOLEČNOSTI

SPOLEČNOST SE DOSTANE DO PLATEBNÍ NESCHOPNOSTI

Primárním rizikem je krach společnosti, do které investujete. Jiná rizika jsou však poněkud zmírněna, protože dlouholeté lihovary mají zkušenosti s výrobou skvělých produktů, které se dobře prodávají.

KRACH AKCIOVÉHO TRHU

Investování do akcií vždy přináší rizika. Pokud má globální ekonomika další událost, jako je globální finanční krize, můžete očekávat, že hodnota vašich akcií bude klesat.

Zdroje